Hogyan juthatunk napfényvitaminhoz télen?
A D-vitamin (kalciferol) pótlás októbertől áprilisig különösen fontos, mert míg a nyári időszakban akár napi 20-30 perc napon töltött idő is elegendő ahhoz, hogy szervezetünk D-vitamin szükségletét kielégítsük, a téli napfényszegény időszakban erre nincs lehetőség.
Miért fontos a D-vitamin?
Mert az immunrendszer normál működéséhez, a kalcium és a foszfor felszívódásához, gyermekeknél a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez, a csontok egészségének fenntartásához, illetőleg idős korban a csontritkulás megelőzéséhez nélkülözhetetlen. Ráadásul a D-vitamin az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő. A D-vitamin bevitel várandós kismamák esetében különösen fontos, hiszen az anyatejben lévő D-vitamin mennyisége az anya táplálkozásától függ.
Napsütés híján mit tehetünk?
A megfelelő táplálékok bevitele elengedhetetlen. Mindenképpen iktassunk be az étrendünkbe halételeket, mert a D-vitamint a legnagyobb mennyiségben pl. ezek tartalmazzák: lazac, szardínia, tonhal, pisztráng, ponty, harcsa. Megtaláljuk még más egyéb állati eredetű élelmiszerekben is, mint a tej, joghurt, vaj, tojás, máj, de a gomba is kiváló D-vitaminforrás.
Elegendő-e a téli időszakban a táplálékkal bevitt D-vitamin?
Biztosan nem, ezért a megfelelő étrend mellett napi 1500-3000 Nemzetközi Egység D3-vitamin szedése javasolt (testsúlytól függően). Mivel igen sokféle vitaminkészítmény kapható, érdemes átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk.
Először is nem mindegy, hogy milyen az összetétele: lehetőség szerint természetes összetevőkből álló készítményt válasszunk, a szintetikus adalékanyagokkal ellátott termékek megterhelik a szervezetet.
HappyGreen.hu tipp:
BioCo D3-vitamin: nem tartalmaz mesterséges színezéket, aromaanyagokat és tartósítószert, ellenben magas D-vitamin-tartalommal rendelkezik.
Ha emellett fontos, hogy könnyen adagolható, illetve gyorsan felszívódó legyen, akkor például gyerekek részére érdemes csepp formájú D-vitamint választani.
HappyGreen.hu tipp:
Health First D3-Vitamin Csepp: nem tartalmaz mesterséges íz- és színezőanyagot, mesterséges tartósítószereket, szóját és hozzáadott cukrot. Glutén- és laktózmentes. D3-vitamin tartalma természetes lanolin alapú, amelyhez segédanyagként nem génmódosított napraforgóolajat, rozmaringot és narancsolajat használtak. Vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Legyen könnyen adagolható, gyorsan felszívódó és még jó ízű is a készítmény?
HappyGreen.hu tipp:
BetterYou DLux szájspray természetes borsmenta ízesítéssel: kókuszolaj alapú, elősegítve ezzel a zsírban oldódó D3-vitamin könnyebb felszívódását. Közvetlenül a nyelv alá fújva, a nyálkahártyán keresztül felszívódik, és egyenesen a vérkeringésbe jut, kikerülve és nem megterhelve az emésztőrendszert. Gyors, hatékony és kényelmes vitaminpótlás bárhol, bármikor, tabletták és víz nélkül. Állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, így vegetáriánusok is használhatják.
A DLux Pregnancy szájspray különösen ajánlott a terhesség korai szakaszában, a reggeli rosszullétektől szenvedő kismamák számára.
A DLux Infant pedig gyermekek részére garantálja a napi "napsütésadagot". 6 hónapos kortól 5 éves korig ajánlott. Eperízű. :)
2016. január 20.
Kapcsolódó cikkek:
Csontritkulás? Kösz, nem!
D3-vitamin természetesen
Mennyei forró csoki a hideg estékre(Tej- és cukormentesen)
Mautner Zsófi Chili és Vanilia c. gasztroblogján találtuk ezt a szuper forró csoki receptet. Próbáljátok ki, függőséget okoz!
Vaníliás. Kókusztejes. Csokoládés. Habos. Krémes.
Cukor nincs benne. Tej sincs.
Így készül:
1. 2 dl forró vízben elkeverünk 2 evőkanál jó minőségű, keserű kakaóport.
2. Kis lábasban forráspontig melegítünk 3 dl kókusztejet, hozzáadunk egy csipet sót (ez nagyon fontos, különben “lapos” lesz az íze). Belekeverjük egy fél vaníliarúd kikapart magját, végül 5 dkg felaprított, jó minőségű csokoládét – min. 65-70% kakaótartalommal. Hozzáöntjük a kakaóval elkevert vizet.
3. Szerintem nem kell bele egyáltalán más édesítő, de ha valaki jobban szereti úgy, kis nyírfacukorral lehet édesíteni.
4. A hab a tetején: 1 tojásfehérjét fényes habbá verünk a vaníliarúd másik felével (magokkal).
5. Ez 2 bögrényi.
6. Azonban egy személy is simán elfogyasztja. Bármikor.
Az eredeti receptet itt találjátok: http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2014/09/a-legfinomabb-forro-csokolade-tej-es.html
2015. november 23.
Kapcsolódó cikkek:
Édes élet datolyasziruppal
Hányféleképpen "ehetjük meg" a kókuszt?
Kókuszvirág cukor - egy újabb édes alternatíva
Egy igazi különlegesség - A chai tea
Élet gluténmentesen 3. - A gyógyító len
A gluténérzékenység napjainkban egyre gyakoribb probléma, különösen a nők esetében. Mivel a lisztérzékeny emberek emésztőrendszere a különféle gabonákban (búza, rozs, árpa) található glutént nem tudja feldolgozni, ez idővel emésztési-, táplálkozási zavarokhoz vezet.
Arról, hogy mik a gluténérzékenység tünetei, korábbi cikkünkben már beszéltünk. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon kenyér, péksütemények, tésztaételek fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni magad, hiszen a gluténérzékenység egy egyszerű teszttel kimutatható.
Ha bebizonyosodott a gluténérzékenység, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen megfelelő diétával a panaszoktól teljesen megszabadulhatsz, illetve teljesen tünetmentes életet élhetsz. A glutén kiváltására számos egészséges alternatíva kínálkozik, így szerencsére különösebb önsanyargatás nélkül át lehet térni a gluténmentes életmódra. A kölessel és a hajdinával előzőleg már megismerkedtünk, következzen most a len!
A len az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a lenvászon szövéséhez használt rostjáért, illetve ehető magjáért évezredek óta termesztik. A növény jellegzetes kék virága számos költőt is megihletett.
A lenmagot főként magas rosttartalma és magas esszenciális (Omega-3) zsírsav tartalma miatt érdemes fogyasztani. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Vitaminokban (A, B, C, D, E) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, cink, nátrium, réz, jód, króm) is gazdag.
A lenmag, illetve a lenliszt fogyasztása agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek különösen ajánlott. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, gyomorfekély, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. A lenmag serkenti a bélműködést, illetve az anyagcserét, így a székrekedésnek is kiváló ellenszere. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. Természetes gyulladásgátló, enyhíti a hörghurutot.
A lenmagot müzlibe, joghurtba, turmixokba keverve, illetve házi készítésű péksütemények tetejére szórva fogyaszthatjuk. A lenliszt sütéshez (lepények, sütemények készítéséhez, más gluténmentes lisztekkel keverve, pl. mandulaliszt) és levesek készítéséhez használható.
2015. október 14.
Kapcsolódó cikkek:
Élet gluténmentesen 1. - Az ezerarcú köles
Élet gluténmentesen 2. - Hajdina, a franciák kedvence
Palacsinta, ahogy a franciák szeretik
Banános-juharszirupos zabkása
Édes élet datolyasziruppal
Mostanában sok szó esik a különféle cukorhelyettesítő termékekről - stevia, nyírfacukor, nádcukor, kókuszvirág cukor... Szerencsére bőséges a választék, így mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a legmegfelelőbb alternatíva a fehér cukor kiváltására.
A datolyaszirup egy új - és üde - színfolt ezen a palettán, ráadásul otthon, házilag is előállítható.
A datolyának nálunk főként a szárított változata kapható, de mind a friss, mind a szárított datolya igen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: káliumban, kalciumban, magnéziumban és vasban, illetve A-, B3-, B6-, C- és K-vitaminban. Magas rosttartalma segíti az emésztést és kiegyensúlyozza a vércukorszintet.
A szárított datolyából készült szirup megőrzi a gyümölcs vitamin-, ásványi anyag, illetve rosttartalmát, természetes cukortartalma miatt pedig kiváló és egészséges édesítőszer.
Elkészítése gyors és egyszerű: a szárított datolyát tedd egy tálba, és engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hagyd állni 10-12 órát (vagy akár egy teljes napig), majd turmixold össze, és kész is a datolyaszirup!
100-150 g datolyából kb. 5-6 dl szirupot nyerhetsz ki attól függően, hogy sűrűbb vagy hígabb édesítőszerre vágysz. A kész szirupot hűtőben, lezárt üvegben tárold, így sokáig eláll. Kávé, tea, sütemények és lekvárok ízesítésére használhatod.
Kóstoltad már a datolyasűrítménnyel készült, magas gyümölcstartalmú St.Dalfour lekvárokat?
2015. szeptember 26.
Kapcsolódó cikkek:
Hányféleképpen "ehetjük meg" a kókuszt?
Kókuszvirág cukor - egy újabb édes alternatíva