Üres Kosár
Kosárnézet
A napfényvitamin
Hogyan juthatunk napfényvitaminhoz télen? A D-vitamin (kalciferol) pótlás októbertől áprilisig különösen fontos, mert míg a nyári időszakban akár napi 20-30 perc napon töltött idő is elegendő ahhoz, hogy szervezetünk D-vitamin szükségletét kielégítsük, a téli napfényszegény időszakban erre nincs lehetőség.     Miért fontos a D-vitamin?   Mert az immunrendszer normál működéséhez, a kalcium és a foszfor felszívódásához, gyermekeknél a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez, a csontok egészségének fenntartásához, illetőleg idős korban a csontritkulás megelőzéséhez nélkülözhetetlen. Ráadásul a D-vitamin az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő. A D-vitamin bevitel várandós kismamák esetében különösen fontos, hiszen az anyatejben lévő D-vitamin mennyisége az anya táplálkozásától függ.   Napsütés híján mit tehetünk?   A megfelelő táplálékok bevitele elengedhetetlen. Mindenképpen iktassunk be az étrendünkbe halételeket, mert a D-vitamint a legnagyobb mennyiségben pl. ezek tartalmazzák: lazac, szardínia, tonhal, pisztráng, ponty, harcsa. Megtaláljuk még más egyéb állati eredetű élelmiszerekben is, mint a tej, joghurt, vaj, tojás, máj, de a gomba is kiváló D-vitaminforrás.     Elegendő-e a téli időszakban a táplálékkal bevitt D-vitamin?   Biztosan nem, ezért a megfelelő étrend mellett napi 1500-3000 Nemzetközi Egység D3-vitamin szedése javasolt (testsúlytól függően). Mivel igen sokféle vitaminkészítmény kapható, érdemes átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk.   Először is nem mindegy, hogy milyen az összetétele: lehetőség szerint természetes összetevőkből álló készítményt válasszunk, a szintetikus adalékanyagokkal ellátott termékek megterhelik a szervezetet.   HappyGreen.hu tipp:   BioCo D3-vitamin: nem tartalmaz mesterséges színezéket, aromaanyagokat és tartósítószert, ellenben magas D-vitamin-tartalommal rendelkezik.   Ha emellett fontos, hogy könnyen adagolható, illetve gyorsan felszívódó legyen, akkor például gyerekek részére érdemes csepp formájú D-vitamint választani.   HappyGreen.hu tipp:   Health First D3-Vitamin Csepp: nem tartalmaz mesterséges íz- és színezőanyagot, mesterséges tartósítószereket, szóját és hozzáadott cukrot. Glutén- és laktózmentes. D3-vitamin tartalma természetes lanolin alapú, amelyhez segédanyagként nem génmódosított napraforgóolajat, rozmaringot és narancsolajat használtak. Vegetáriánusok is fogyaszthatják.   Legyen könnyen adagolható, gyorsan felszívódó és még jó ízű is a készítmény?     HappyGreen.hu tipp:   BetterYou DLux szájspray természetes borsmenta ízesítéssel: kókuszolaj alapú, elősegítve ezzel a zsírban oldódó D3-vitamin könnyebb felszívódását. Közvetlenül a nyelv alá fújva, a nyálkahártyán keresztül felszívódik, és egyenesen a vérkeringésbe jut, kikerülve és nem megterhelve az emésztőrendszert. Gyors, hatékony és kényelmes vitaminpótlás bárhol, bármikor, tabletták és víz nélkül. Állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, így vegetáriánusok is használhatják.   A DLux Pregnancy szájspray különösen ajánlott a terhesség korai szakaszában, a reggeli rosszullétektől szenvedő kismamák számára.   A DLux Infant pedig gyermekek részére garantálja a napi "napsütésadagot". 6 hónapos kortól 5 éves korig ajánlott. Eperízű. :)     2016. január 20.   Kapcsolódó cikkek: Csontritkulás? Kösz, nem! D3-vitamin természetesen  
Mennyei forró csoki
Mennyei forró csoki a hideg estékre(Tej- és cukormentesen) Mautner Zsófi Chili és Vanilia c. gasztroblogján találtuk ezt a szuper forró csoki receptet. Próbáljátok ki, függőséget okoz!   Vaníliás. Kókusztejes. Csokoládés. Habos. Krémes.   Cukor nincs benne. Tej sincs.     Így készül:   1. 2 dl forró vízben elkeverünk 2 evőkanál jó minőségű, keserű kakaóport. 2. Kis lábasban forráspontig melegítünk 3 dl kókusztejet, hozzáadunk egy csipet sót (ez nagyon fontos, különben “lapos” lesz az íze). Belekeverjük egy fél vaníliarúd kikapart magját, végül 5 dkg felaprított, jó minőségű csokoládét – min. 65-70% kakaótartalommal. Hozzáöntjük a kakaóval elkevert vizet.   3. Szerintem nem kell bele egyáltalán más édesítő, de ha valaki jobban szereti úgy, kis nyírfacukorral lehet édesíteni.   4. A hab a tetején: 1 tojásfehérjét fényes habbá verünk a vaníliarúd másik felével (magokkal).   5. Ez 2 bögrényi.   6. Azonban egy személy is simán elfogyasztja. Bármikor.   Az eredeti receptet itt találjátok: http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2014/09/a-legfinomabb-forro-csokolade-tej-es.html     2015. november 23.   Kapcsolódó cikkek: Édes élet datolyasziruppal Hányféleképpen "ehetjük meg" a kókuszt? Kókuszvirág cukor - egy újabb édes alternatíva Egy igazi különlegesség - A chai tea  
A gyógyító len
Élet gluténmentesen 3. - A gyógyító len A gluténérzékenység napjainkban egyre gyakoribb probléma, különösen a nők esetében. Mivel a lisztérzékeny emberek emésztőrendszere a különféle gabonákban (búza, rozs, árpa) található glutént nem tudja feldolgozni, ez idővel emésztési-, táplálkozási zavarokhoz vezet.   Arról, hogy mik a gluténérzékenység tünetei, korábbi cikkünkben már beszéltünk. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon kenyér, péksütemények, tésztaételek fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni magad, hiszen a gluténérzékenység egy egyszerű teszttel kimutatható.   Ha bebizonyosodott a gluténérzékenység, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen megfelelő diétával a panaszoktól teljesen megszabadulhatsz, illetve teljesen tünetmentes életet élhetsz. A glutén kiváltására számos egészséges alternatíva kínálkozik, így szerencsére különösebb önsanyargatás nélkül át lehet térni a gluténmentes életmódra. A kölessel és a hajdinával előzőleg már megismerkedtünk, következzen most a len!     A len az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a lenvászon szövéséhez használt rostjáért, illetve ehető magjáért évezredek óta termesztik. A növény jellegzetes kék virága számos költőt is megihletett.   A lenmagot főként magas rosttartalma és magas esszenciális (Omega-3) zsírsav tartalma miatt érdemes fogyasztani. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Vitaminokban (A, B, C, D, E) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, cink, nátrium, réz, jód, króm) is gazdag.   A lenmag, illetve a lenliszt fogyasztása agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek különösen ajánlott. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, gyomorfekély, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. A lenmag serkenti a bélműködést, illetve az anyagcserét, így a székrekedésnek is kiváló ellenszere. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. Természetes gyulladásgátló, enyhíti a hörghurutot.     A lenmagot müzlibe, joghurtba, turmixokba keverve, illetve házi készítésű péksütemények tetejére szórva fogyaszthatjuk. A lenliszt sütéshez (lepények, sütemények készítéséhez, más gluténmentes lisztekkel keverve, pl. mandulaliszt) és levesek készítéséhez használható.     2015. október 14.   Kapcsolódó cikkek: Élet gluténmentesen 1. - Az ezerarcú köles Élet gluténmentesen 2. - Hajdina, a franciák kedvence Palacsinta, ahogy a franciák szeretik Banános-juharszirupos zabkása  
Édes élet datolyasziruppal
Édes élet datolyasziruppal Mostanában sok szó esik a különféle cukorhelyettesítő termékekről - stevia, nyírfacukor, nádcukor, kókuszvirág cukor... Szerencsére bőséges a választék, így mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a legmegfelelőbb alternatíva a fehér cukor kiváltására.   A datolyaszirup egy új - és üde - színfolt ezen a palettán, ráadásul otthon, házilag is előállítható.     A datolyának nálunk főként a szárított változata kapható, de mind a friss, mind a szárított datolya igen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: káliumban, kalciumban, magnéziumban és vasban, illetve A-, B3-, B6-, C- és K-vitaminban. Magas rosttartalma segíti az emésztést és kiegyensúlyozza a vércukorszintet.    A szárított datolyából készült szirup megőrzi a gyümölcs vitamin-, ásványi anyag, illetve rosttartalmát, természetes cukortartalma miatt pedig kiváló és egészséges édesítőszer.  Elkészítése gyors és egyszerű: a szárított datolyát tedd egy tálba, és engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hagyd állni 10-12 órát (vagy akár egy teljes napig), majd turmixold össze, és kész is a datolyaszirup!   100-150 g datolyából kb. 5-6 dl szirupot nyerhetsz ki attól függően, hogy sűrűbb vagy hígabb édesítőszerre vágysz. A kész szirupot hűtőben, lezárt üvegben tárold, így sokáig eláll. Kávé, tea, sütemények és lekvárok ízesítésére használhatod.     Kóstoltad már a datolyasűrítménnyel készült, magas gyümölcstartalmú St.Dalfour lekvárokat?     2015. szeptember 26.   Kapcsolódó cikkek: Hányféleképpen "ehetjük meg" a kókuszt? Kókuszvirág cukor - egy újabb édes alternatíva  

4. oldal / 11

Tájékoztatjuk, hogy oldalunk működéséhez "süti"-ket használ.

A sütik segítenek a webáruház működésében, illetve javítják a felhasználói élményt. További információ

Rendben

Kapcsolat

Digital River Kft.
Budapest, Borbála lépcső 4.
1121 - Hungary

Telefon: 06-20-219-1175
E-mail: info [kukac] happygreen.hu