Édes élet datolyasziruppal
Mostanában sok szó esik a különféle cukorhelyettesítő termékekről - stevia, nyírfacukor, nádcukor, kókuszvirág cukor... Szerencsére bőséges a választék, így mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a legmegfelelőbb alternatíva a fehér cukor kiváltására.
A datolyaszirup egy új - és üde - színfolt ezen a palettán, ráadásul otthon, házilag is előállítható.
A datolyának nálunk főként a szárított változata kapható, de mind a friss, mind a szárított datolya igen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban: káliumban, kalciumban, magnéziumban és vasban, illetve A-, B3-, B6-, C- és K-vitaminban. Magas rosttartalma segíti az emésztést és kiegyensúlyozza a vércukorszintet.
A szárított datolyából készült szirup megőrzi a gyümölcs vitamin-, ásványi anyag, illetve rosttartalmát, természetes cukortartalma miatt pedig kiváló és egészséges édesítőszer.
Elkészítése gyors és egyszerű: a szárított datolyát tedd egy tálba, és engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hagyd állni 10-12 órát (vagy akár egy teljes napig), majd turmixold össze, és kész is a datolyaszirup!
100-150 g datolyából kb. 5-6 dl szirupot nyerhetsz ki attól függően, hogy sűrűbb vagy hígabb édesítőszerre vágysz. A kész szirupot hűtőben, lezárt üvegben tárold, így sokáig eláll. Kávé, tea, sütemények és lekvárok ízesítésére használhatod.
Kóstoltad már a datolyasűrítménnyel készült, magas gyümölcstartalmú St.Dalfour lekvárokat?
2015. szeptember 26.
Kapcsolódó cikkek:
Hányféleképpen "ehetjük meg" a kókuszt?
Kókuszvirág cukor - egy újabb édes alternatíva