Élet gluténmentesen 3. - A gyógyító len
A gluténérzékenység napjainkban egyre gyakoribb probléma, különösen a nők esetében. Mivel a lisztérzékeny emberek emésztőrendszere a különféle gabonákban (búza, rozs, árpa) található glutént nem tudja feldolgozni, ez idővel emésztési-, táplálkozási zavarokhoz vezet.
Arról, hogy mik a gluténérzékenység tünetei, korábbi cikkünkben már beszéltünk. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon kenyér, péksütemények, tésztaételek fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni magad, hiszen a gluténérzékenység egy egyszerű teszttel kimutatható.
Ha bebizonyosodott a gluténérzékenység, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen megfelelő diétával a panaszoktól teljesen megszabadulhatsz, illetve teljesen tünetmentes életet élhetsz. A glutén kiváltására számos egészséges alternatíva kínálkozik, így szerencsére különösebb önsanyargatás nélkül át lehet térni a gluténmentes életmódra. A kölessel és a hajdinával előzőleg már megismerkedtünk, következzen most a len!
A len az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a lenvászon szövéséhez használt rostjáért, illetve ehető magjáért évezredek óta termesztik. A növény jellegzetes kék virága számos költőt is megihletett.
A lenmagot főként magas rosttartalma és magas esszenciális (Omega-3) zsírsav tartalma miatt érdemes fogyasztani. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Vitaminokban (A, B, C, D, E) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, cink, nátrium, réz, jód, króm) is gazdag.
A lenmag, illetve a lenliszt fogyasztása agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek különösen ajánlott. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, gyomorfekély, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. A lenmag serkenti a bélműködést, illetve az anyagcserét, így a székrekedésnek is kiváló ellenszere. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. Természetes gyulladásgátló, enyhíti a hörghurutot.
A lenmagot müzlibe, joghurtba, turmixokba keverve, illetve házi készítésű péksütemények tetejére szórva fogyaszthatjuk. A lenliszt sütéshez (lepények, sütemények készítéséhez, más gluténmentes lisztekkel keverve, pl. mandulaliszt) és levesek készítéséhez használható.