
Állatok célkeresztben...
... avagy te vásárolsz, a tenger fizet!
Ezzel az üzenettel indította el új kampányát a Surfrider Europe Egyesület, egy non-profit környezetvédő szervezet, hogy felhívja a fogyasztói társadalom figyelmét a világ tengereinek mérhetetlen szennyezettségére.
Az óceánok vizét jelenleg 5.25 trillió kisebb-nagyobb műanyag hulladék szennyezi, és sajnos rengeteg állat pusztul el vagy sérül meg emiatt. (Több tízezer tonnát nyelnek le csak a halak!) Évente 26 millió tonna műanyag szemét végzi a tengerekben és óceánokban, ennek oka pedig a felelőtlen fogyasztói szokásokban keresendő.
Hogy mit tehetünk? Nagyon is sokat! Gondold át alaposan, hogy
- valóban szükség van-e minden vásárlásnál arra a rengeteg műanyag szatyorra, vagy elfér a táskádban 1-2 papírszatyor, amit minden alkalommal elővehetsz;
- lehetőleg környezetbarát, illetve újrahasznosítható csomagolással rendelkező termékeket vásárolj;
- hogyan tudnád rendszeresen újra felhasználni a kiürült műanyag flakonokat utántöltős termékek vásárlásával;
- szelektíven gyűjtöd-e a hulladékot;
- mit húzol le a WC-n vagy mit engedsz le a lefolyóban;
- esetleg megjavítható-e, amit kidobásra szánsz, mielőtt vennél egy újat.
Ha a környezeteddel törődsz, magaddal is törődsz, és ez, ugye, megér némi fáradságot...?
Április 22. - A Föld és a környezetvédelem napja
Forrás: www.huffingtonpost.com
Megjelent: 2015. április 22.

Baktériumok melegágya - a mosogatószivacs
Gondoltad volna, hogy a mosogatószivacs az egyik legtöbb baktériumot tartalmazó eszköz az otthonodban? Tekintve, hogy az edényeidet és az evőeszközeidet tisztítod vele, ez egy elég rémisztő tény...
Jó hír viszont, hogy a forró vizet a bacik nem kedvelik, éppen ezért fontos, hogy minden használat után alaposan öblítsd ki a szivacsot forró vízzel, és a mikróban is fertőtlenítheted naponta 2 percig (nedvesen, nehogy meggyulladjon!). A mosogatógépben sem árt kimosni hetente egyszer, és persze cseréld le, amilyen gyakran csak tudod!
És hogy ne szennyezd a környezeted a sok-sok kidobott mosogatószivaccsal, használj környezetbarát termékeket, mint például a bio kókuszszivacs vagy a bio kenderszivacs.
Megjelent: 2015. április 10.

Hányféleképpen "ehetjük meg" a kókuszt?
Most ne csupán a zamatos kókuszbélre vagy a frissítő kókuszvízre gondolj, még csak ne is a különféle egzotikus receptekre...
Ha a kókuszról beszélünk, mindig valami távoli egzotikus sziget jut az eszünkbe, és ez így van jól! Viszont manapság, a különféle feldolgozási módoknak hála, már egyre közelebb került hozzánk, és szép lassan beköltözött a konyhánkba. Vegyük is sorra, hogyan...
1. Kezdjük a kókusztejjel, amelyet a kókuszdió reszelt húsából préseléssel nyernek ki. Az így kivált folyadék magas olajtartalmának köszönhetően igen sűrű, ezért ha soványabb, hígabb kókusztejet szeretnének készíteni, a kókuszreszeléket meleg vízbe áztatják, illetve a sűrű kókusztejet vízzel hígítják. A kókusztej igen egészséges, ásványi anyag tartalma magas, és laktózérzékenyek, vegetáriánusok is fogyaszthatják. Íze enyhén édeskés, de hasonlít a tehéntejhez, így remekül használható tejhelyettesítőként. A távol-keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga.
2. A természetes kókuszliszt friss kókuszhúsból készül, adalékanyagok nélkül. Miután kisajtolták az igen magas zsírtartalmát, a kókuszhúst lisztté őrlik. Az így keletkezett őrlemény hasonlít a búzaliszthez, és vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, fehérjében, valamint rostban gazdag, zsír- és szénhidrát tartalma viszont alacsony. Gluténmentes, más lisztekkel (lenliszt, mákliszt) jól keverhető.
3. A kókuszolajat a kókuszbélből préseléssel nyerik ki, majd a nyers olajat tisztítják és szagtalanítják, míg teljesen tiszta, illatmentes kókuszolaj válik belőle. Nem hidrogénezett, és nem tartalmaz adalékanyagokat. Cukorbetegek is fogyaszthatják, és fogyókúrához is ideális. Számtalan pozitív hatása között számon tartják a veseproblémák, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a rákos betegségek megelőzését, a csontok és a fogak erősítését és védelmét, illetve az immunrendszerre gyakorolt előnyös hatását.
4. Kókuszreszelék a kókuszdió szárított és lereszelt húsa, a kókusznak a magyar konyhában talán a legrégebben ismert formája. Nem összekeverendő a kókuszliszttel. Kiváló sütemények készítéséhez, díszítéséhez, müzlibe, kásába, illetve különleges főételekhez kiegészítőként. Ízesíthetünk vele húsételeket is, nyersen pedig salátákhoz használhatjuk.
5. A kókuszvirág cukor nem kókuszbélből, hanem a kókuszvirág nektárjából készül. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja, ne keverjük össze a pálmacukorral! Mivel nem a termésből készül a cukor, így a megszokott kókuszíz sem köszön vissza, inkább hasonlít az melaszos nádcukorhoz. Lágy, karamellás és karakteres. Vitamin, ásványi anyag, illetve aminosav tartalma igen magas. Édesítőereje közel azonos a fehér cukoréval, ezért természetes cukorhelyettesítő. Glikémiás indexe a nádcukoréval (68) és a legtöbb mézével (55) szemben alacsony (35), így lassabban szívódik fel, és nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet.
Megjelent: 2015. április 02.

Banános-juharszirupos zabkása
Tápláló, egészséges, gyors és finom! Reggeliztél már?
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg zabpehely 3 evőkanál zabkorpa 8 dl rizstej vagy kókusztej 1 csipet só
A hozzávalókat főzd össze - nagyjából 10 perc alatt el is készül. A zabkását szórd meg fahéjjal, tégy rá karikára vágott banánt, és locsold meg juharsziruppal!
A juharszirupot helyettesítheted mézzel, a banánt pedig aszalt vagy friss gyümölcsökkel, dióval, mandulával. Jó étvágyat!
Megjelent: 2015. március 17.

Máriatövismag olaj - a méregtelenítő csoda
Tavaszi nagytakarítás kívül-belül - kezdjük a méregtelenítéssel!
A máriatövis az egyik legrégebben ismert gyógynövény. A lila, bogáncsszerű virágában található apró magok igen nagy koncentrátumban tartalmazzák a szilimarint, amit a népi gyógyászatban évszázadok óta használnak májbetegségek kezelésére.
A szilimarin megvédi a májsejteket a különféle toxinoktól, és képes visszafordítani a vegyszerek, nehézfémek, a rendszeresen szedett gyógyszerek, az alkohol, a kábítószerek vagy akár a gombamérgezés okozta károsodásokat. Segíti a májsejtek termelődését, és felgyorsítja a májregenerációt.
A máriatövis hatékony antioxidáns (antioxidáns hatása többszöröse az E és C vitaminénak), semlegesíti a kártékony szabadgyököket. A hideg préseléssel előállított máriatövismag olaj az egyik legkitűnőbb méregtelenítő szer. Erősíti a májat, és támogatja a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kiürülését. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és segít az epekő kialakulásának megelőzésében.
Megjelent: 2015. március 13.

Mi mindenre jó a természetes citromsav?
1. Kiváló természetes vízkőoldó szer - fém, csempe és műanyag felületekre; kávé- és teafőzők, vízforralók vízkőtelenítésére
2. Mosó- és mosogatógépek tisztítására, vízkőtelenítésére
3. Virágcserepek és -alátétek, vázák, balkonládák vízkőtelenítésére
4. Üvegfelületekről (tükör, ablak, akvárium) súrolás nélkül is eltávolítja a vízkövet.
5. Fertőtlenítő hatása révén WC tisztításra is bevetheted.
6. Jól oldódik vízben, vizes oldata folttisztításra és fehérítésre is használható.
7. Ha öblítő helyett adod a mosáshoz, a ruháid csodásan puhák lesznek, és a színüket is tovább megőrzik.
8. Hajmosáskor, vízben oldva, hasonlóan alkalmazhatod, mint az ecetet, a hajad fényes és puha lesz tőle - ecetszag nélkül.
9. Az étkezési citromsav remek tartósítószer; felhasználható szörpök, befőttek, lekvárok készítéséhez a szín- és ízanyagok megőrzése érdekében.
10. Alkalmazható ételízesítőként; teák, limonádék ízesítésére is.
A citromsav természetes (nem összekeverendő az aszkorbinsavval, amit szintetikus úton állítanak elő), környezetbarát, nem mérgező és könnyen kiöblíthető.
Megjelent: 2015. február 26.

Kókuszvirág cukor - Egy újabb édes alternatíva
Ez a különleges, karamellás ízű cukor a kókuszvirág nektárjából készül. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja, és nem összekeverendő a pálmacukorral, amelyet bizonyos pálmák fájából és nem az értékes virág nedvéből nyernek ki.
Vitamin (B1, B2, B3, B6), ásványi anyag (kálium, magnézium, cink, vas), illetve aminosav tartalma igen magas.
Fontos szerepet játszik az időskori csontritkulás megelőzésében, de hiánya számos más betegség okozója is lehet.
Természetes eljárással készül, fehérítetlen és finomítatlan. Édesítőereje közel azonos a cukoréval, glikémiás indexe viszont jóval alacsonyabb (35), így lassabban szívódik fel, és nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet.
Fruktóztartalma azonban viszonylag magas, ezért cukorbetegek és candidadiétások számára fogyasztása nem ajánlott.
Megjelent: 2015. február 20.

Miért fogyasszunk tökmagolajat?
Az alábbi 10 pontban összeszedtük neked, hogy mi mindenre használhatod a tökmagolajat.
1. Az immunrendszer erősítésére
2. Krónikus gyulladásos megbetegedésekben a tünetek enyhítésére
3. Idült prosztatagyulladás vagy hólyaghurut esetén; a prosztatarák megelőzésére
4. Könnyen emészthető, nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, illetve nem okoz savas emésztési zavarokat.
5. Gazdag E-vitaminban, ami - szabadgyökfogó tulajdonsága révén - védi a szív koszorúereit a károsodásoktól.
6. Segíthet az életkor előrehaladtával jelentkező érelmeszesedési folyamatok lassításában, a koleszterinszint csökkentésében.
7. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B1, B2, B3, B6 és C-vitamint.
8. Igen gazdag ásványi anyagokban (magnézium-, kálium-, kalcium, szelén).
9. Jótékony hatással van a termékenységre.
10. A fogyókúra során segíti a zsírszövetek lebontását.
Megjelent: 2015. február 06.

D3-vitamin természetesen
Az utóbbi években egyre gyakrabban hallunk a D3-vitamin fontosságáról, illetve hiányáról, különösen az őszi-téli időszakban.
Szedésével elkerülhetők a gyermekek növekedési rendellenességei (pl. gerincferdülés), hiszen a csontok fejlődéséhez, a kalcium és a foszfor felszívódásához nélkülözhetetlen.
Fontos szerepet játszik az időskori csontritkulás megelőzésében, de hiánya számos más betegség okozója is lehet.
A könnyebb adagolás és a gyorsabb felszívódás érdekében érdemes csepp formájú D-vitamint választani, különösen gyerekek esetében. Fontos, hogy lehetőség szerint természetes összetevőkből álló készítményt válasszunk, a szintetikus adalékanyagokkal ellátott termékek megterhelik a fiatal, fejlődésben lévő szervezetet.
A Health First D3-Vitamin Csepp nem tartalmaz mesterséges íz- és színezőanyagot, mesterséges tartósítószereket, szóját és hozzáadott cukrot. Glutén- és laktózmentes.
D3 vitamin tartalma természetes lanolin alapú, amelyhez segédanyagként nem génmódosított napraforgóolajat, rozmaringot és narancsolajat használtak.
Vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Megjelent: 2015. február 05.