Hányféleképpen "ehetjük meg" a kókuszt?
Most ne csupán a zamatos kókuszbélre vagy a frissítő kókuszvízre gondolj, még csak ne is a különféle egzotikus receptekre...

Ha a kókuszról beszélünk, mindig valami távoli egzotikus sziget jut az eszünkbe, és ez így van jól! Viszont manapság, a különféle feldolgozási módoknak hála, már egyre közelebb került hozzánk, és szép lassan beköltözött a konyhánkba. Vegyük is sorra, hogyan...
1. Kezdjük a kókusztejjel, amelyet a kókuszdió reszelt húsából préseléssel nyernek ki. Az így kivált folyadék magas olajtartalmának köszönhetően igen sűrű, ezért ha soványabb, hígabb kókusztejet szeretnének készíteni, a kókuszreszeléket meleg vízbe áztatják, illetve a sűrű kókusztejet vízzel hígítják. A kókusztej igen egészséges, ásványi anyag tartalma magas, és laktózérzékenyek, vegetáriánusok is fogyaszthatják. Íze enyhén édeskés, de hasonlít a tehéntejhez, így remekül használható tejhelyettesítőként. A távol-keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga.
2. A természetes kókuszliszt friss kókuszhúsból készül, adalékanyagok nélkül. Miután kisajtolták az igen magas zsírtartalmát, a kókuszhúst lisztté őrlik. Az így keletkezett őrlemény hasonlít a búzaliszthez, és vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, fehérjében, valamint rostban gazdag, zsír- és szénhidrát tartalma viszont alacsony. Gluténmentes, más lisztekkel (lenliszt, mákliszt) jól keverhető.
3. A kókuszolajat a kókuszbélből préseléssel nyerik ki, majd a nyers olajat tisztítják és szagtalanítják, míg teljesen tiszta, illatmentes kókuszolaj válik belőle. Nem hidrogénezett, és nem tartalmaz adalékanyagokat. Cukorbetegek is fogyaszthatják, és fogyókúrához is ideális. Számtalan pozitív hatása között számon tartják a veseproblémák, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a rákos betegségek megelőzését, a csontok és a fogak erősítését és védelmét, illetve az immunrendszerre gyakorolt előnyös hatását.
4. Kókuszreszelék a kókuszdió szárított és lereszelt húsa, a kókusznak a magyar konyhában talán a legrégebben ismert formája. Nem összekeverendő a kókuszliszttel. Kiváló sütemények készítéséhez, díszítéséhez, müzlibe, kásába, illetve különleges főételekhez kiegészítőként. Ízesíthetünk vele húsételeket is, nyersen pedig salátákhoz használhatjuk.
5. A kókuszvirág cukor nem kókuszbélből, hanem a kókuszvirág nektárjából készül. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja, ne keverjük össze a pálmacukorral! Mivel nem a termésből készül a cukor, így a megszokott kókuszíz sem köszön vissza, inkább hasonlít az melaszos nádcukorhoz. Lágy, karamellás és karakteres. Vitamin, ásványi anyag, illetve aminosav tartalma igen magas. Édesítőereje közel azonos a fehér cukoréval, ezért természetes cukorhelyettesítő. Glikémiás indexe a nádcukoréval (68) és a legtöbb mézével (55) szemben alacsony (35), így lassabban szívódik fel, és nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet.