Palacsinta, ahogy a franciák szeretik
Az észak-franciaországi Bretagne egyik népszerű eledele a French crepe (galette), amely jellemzően hajdinalisztből készül, gluténmentes, nagyon egészséges, és alapjaiban igen hasonlatos a mi palacsintánkhoz.
Hozzávalók (10-12 db):
- 20 dkg hajdinaliszt,
- 1 nagy csipet só,
- 4 tojás,
- 6 dl tej,
- 4 dl szódavíz,
- 5 dkg vaj,
Keverd össze a lisztet, a sót és a tojásokat, majd lassan kevergetve adagold hozzá a tejet, végül a szódavizet. Alaposan dolgozd össze; ha kész, pihentesd hűtőben 1-2 órát. Végül add hozzá a megolvasztott vajat, kenj ki kókuszolajjal egy serpenyőt, alaposan forrósítsd fel, és már kezdheted is sütögetni a palacsintáidat.
Ha franciásan szeretnéd, töltsd meg a palacsintát apróra vágott sonkával, reszelt sajttal, párolt gombával vagy spenóttal, apróra vágott paradicsommal, majd hajtogasd fel a széleit, mintha csak egy borítékot szeretnél formázni belőle. Tehetsz rá egy kis tejfölt, vagy üthetsz rá egy tojást, azután tedd vissza a serpenyőbe vagy a sütőbe, hogy az egész jól átsüljön. A tölteléket kedvedre variálhatod.
Elkészítheted a French crepe édes verzióját is. Ha picit vastagabb lepénykéket sütsz, tehetsz a masszába szedret vagy áfonyát. Tálalhatod dióval, banánkarikákkal, olvasztott vajjal, juharsziruppal, lekvárral vagy ahogy szereted. Biztosan nagyon finom lesz!