Élet gluténmentesen 2. - Hajdina, a franciák kedvence
A gluténérzékenység napjainkban egyre növekvő probléma, különösen a nők esetében gyakori. Mivel a lisztérzékeny emberek emésztőrendszere a különféle gabonákban (búza, rozs, árpa) található glutént nem tudja feldolgozni, ez idővel emésztési-, táplálkozási zavarokhoz vezet.
Leggyakoribb tünetei a hasmenés vagy éppen székrekedés, puffadás, hasfájás, hányás, súlyvesztés, étvágytalanság fáradékonyság, súlyosabb esetekben hajhullás, felszívódási zavarok, vérszegénység, csontritkulás.
Ezekre a tünetekre különösen kisgyerekek esetében érdemes odafigyelni, de a gluténérzékenység sajnos felnőtt korban is kialakulhat.
Mit tehetsz, ha bebizonyosodott a gluténérzékenység?
Nem kell kétségbe esni, megfelelő diétával a panaszoktól teljesen megszabadulhatsz, illetve teljesen tünetmentes életet élhetsz. Bár a gluténmentes diétát egy életen át tartani kell, szerencsére így is lehet változatos, finom ételeket enni.
A glutén kiváltására számos egészséges alternatíva kínálkozik, így különösebb önsanyargatás nélkül át lehet térni a gluténmentes életmódra. Korábbi cikkünkben a kölessel már megismerkedtünk, következzen akkor most a hajdina!
A hajdina valójában nem is gabona, a keserűfűfélék családjába tartozik, a konyhában mégis a gabonaőrleményekhez hasonlóan használatos.
Ásványi anyag (kalcium, magnézium, kálium, vas, cink, réz) és vitamintartalma (B1, B2, C-, E-vitamin) igen magas. A hajdina jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedésekre, a magas vérnyomásban szenvedőknél, illetve a cukorbetegeknél.
Magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, jól alkalmazható a székrekedés kezelésére és a vastagbélrák megelőzésére, valamint Candida-diéta során.
A hajdinaliszt sikértartalma alacsony, így duzzadt, magas, puha belű kenyér nem készíthető belőle. Sokkal inkább alkalmas vékony palacsintaszerű vagy pászkaformájú kenyér, illetve tészta sütésére.
Keverhető gabonalisztekkel is, de ha gabonafélék helyett gluténmentes lisztekkel (pl. köles-, zab-, burgonyaliszt vagy -pehely) vegyítjük, úgy a keverék is megfelelő táplálék lehet lisztérzékenyek számára.
A hajdina nem csak liszt formájában fogyasztható, főtt állapotában önállóan, köretként is megállja a helyét, de főzhetünk belőle kását (akár kölessel keverve), és dúsíthatunk vele leveseket, salátákat. Pehely formájában, főzés nélkül keverhető müzlibe, levesekbe.
2015. július 21.
Kapcsolódó cikkek:
Élet gluténmentesen 1. - Az ezerarcú köles
Palacsinta, ahogy a franciák szeretik