Egy igazi különlegesség - A chai tea
A masala chaiként is emlegetett italkülönlegesség nem más, mint egy frissítő, fűszeres tea tejjel, ami nem összekeverendő az angolok tejes teájával.
Ahogy mondani szokás, ahány ház, annyi chai, de azért a recept lényege alapvetően a következő:
Forralj fel 2 dl vizet 1 dl tejjel, majd áztass bele egy chai teafiltert. Hagyd állni 2-3 percig, majd ízlés szerint ízesítsd nádcukorral. (Az eredeti chai teát cukor nélkül fogyasztják.) Ha eleve fűszerezett, filteres teát használsz, például az English Tea Shop chai fekete teáját, már fogyaszthatod is.
Ha még autentikusabb, egyedi ízekre vágysz, készítsd el a fűszerezést te magad! Válassz egy jó minőségű fekete teát, például egy Assam teát.
Keverd össze a teafüvet (nagyjából egy evőkanálnyit) és a fűszereket (fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, csillagánizs, édeskömény, narancshéj, fekete vagy zöld bors), majd forrázd le a fent leírt arányú víz és tej keverékével. Áztasd 2-3 percig, majd szűrd le. Esetleg adhatsz hozzá tejhabot. Akár cukorral, akár cukor nélkül, ez a szívmelengető és egzotikus tea minden bizonnyal rabul ejti az ízlelőbimbóidat.