Élet gluténmentesen 1. - Az ezerarcú köles
A gluténérzékenység napjainkban egyre növekvő probléma, különösen a nők esetében gyakori. Mivel a lisztérzékeny emberek emésztőrendszere a különféle gabonákban (búza, rozs, árpa) található glutént nem tudja feldolgozni, ez idővel emésztési-, táplálkozási zavarokhoz vezet.
Leggyakoribb tünetei a hasmenés vagy éppen székrekedés, puffadás, hasfájás, hányás, súlyvesztés, étvágytalanság fáradékonyság, súlyosabb esetekben hajhullás, felszívódási zavarok, vérszegénység, csontritkulás.
Ezekre a tünetekre különösen kisgyerekek esetében érdemes odafigyelni, de a gluténérzékenység sajnos felnőtt korban is kialakulhat.
Mit tehetsz, ha bebizonyosodott a gluténérzékenység?
Nem kell kétségbe esni, megfelelő diétával a panaszoktól teljesen megszabadulhatsz, illetve teljesen tünetmentes életet élhetsz. Bár a gluténmentes diétát egy életen át tartani kell, szerencsére így is lehet változatos, finom ételeket enni.
A glutén kiváltására számos egészséges alternatíva kínálkozik, így különösebb önsanyargatás nélkül át lehet térni a gluténmentes életmódra. Itt van mindjárt...
...az ezerarcú köles!
Gluténmentes és az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotában is lúgosító hatású. Tápértéke igen magas, de könnyen emészthető. Kalóriatartalma alacsony, rosttartalma viszont magas, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Gyorsan elkészíthető, finom és olcsó.
A kölesnek egy sor fontos jótékony hatása van az egészségre. Rengeteg értékes fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban és antioxidánsokban. Immunrendszer-erősítő és koleszterin-csökkentő hatása is ismert.
Ásványi- és nyomelemtartalma belülről ható "kozmetika", hiszen - többek között - a fog- és csonterősödésben, a dús haj- és az egészséges körömnövekedésben mutatkozik meg az értéke.
A köles ezer arca nem csak az egészségre gyakorolt számtalan jó tulajdonságában mutatkozik meg, hanem a változatos elkészítési módokban is.
Alkalmas sütésre és főzésre, lehet édes és sós. Liszt formájában kenyér süthető belőle, a köleskása pedig kiváló helyettesítője lehet a reggeli zabpehelynek. Készülhet belőle rizottó, különféle köretek, de akár sütemények, torták is.
A kölest az emberiség évezredek óta termeszti és fogyasztja, még ha az utóbbi évtizedekben kissé el is lett hanyagolva. Kísérletezz vele bátran!
Kapcsolódó cikkek: Csontritkulás? Kösz, nem! és Palacsinta, ahogy a franciák szeretik
2015. június 20.