Készletinformáció
RaktáronA hajdina - más néven pohánka - a keserűfűfélék családjába tartozik, a konyhában mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.
A hajdina jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedésekre, a magas vérnyomásban szenvedőknél, illetve a cukorbetegeknél.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energiaérték: 1402 KJ / 335 kcal
Fehérje: 12,6g
Szénhidrát: 71g
Zsír: 2,8g
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, foszfor, magnézium
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, E
Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).
Elkészítése: A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, amelynek hatására a szemek jelentős mértékben, kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.